arrow_orange Created with Sketch.

Pozor na rezervačné zmluvy. Realitná kancelária v nich môže mať nevýhodné podmienky

Realitné kancelárie používajú mnohé finty, ktoré vás oberú o peniaze a pripravia vám ťažké chvíle. Jednou z nich je aj podpis rezervačnej zmluvy. Modelovú situáciu vám prinášame prostredníctvom vymysleného príbehu pána Jána, ktorý sa rozhodol predať svoju nehnuteľnosť cez realitnú kanceláriu. Maklér mu dal podpísať rezervačnú zmluvu, ktorá na prvý pohľad vyzerala bezchybne.

Pán Ján podpisuje rezervačnú zmluvu

Pán Ján sa rozhodol predať byt. Nechcel s tým mať zbytočné problémy a preto sa rozhodol pre realitnú kanceláriu, ktorá mala tento problém vyriešiť zaňho. Realitný maklér mu prisľúbil, že obchod prebehne bez problémov. Dokonca mu už o pár dní našiel aj záujemcu o kúpu, ktorému sa nehnuteľnosť páči a má o ňu reálny záujem. Realitný maklér preto priniesol pánovi Jánovi rezervačnú zmluvu, ktorou sa zaviazal predať byt záujemcovi a ten ako zálohu zaplatí rezervačný poplatok realitnej kancelárii. Pán Ján si ju zbežne prečítal a podpísal.

O pár dní zazvonil pánovi Jánovi telefón. „Dobrý deň, mrzí nás to, ale kupujúci nám neposlal rezervačný poplatok – rozmyslel si kúpu,“ informuje ho realitný maklér. Pán Ján je nahnevaný a chce, aby mu kupujúci zaplatil sankciu avšak dozvedá sa, že nič také v zmluve uvedené nie je. Zistil len, že zmluvou je zaviazaný s realitnou kanceláriu až tak, že predať nehnuteľnosť môže už iba cez realitku. Pokiaľ sa rozhodne predať nehnuteľnosť sám, musí realitnej kancelárii zaplatiť zmluvnú pokutu vo výške provízie. Dozvedá sa, že sa upísal na najnevýhodnejší obchod vo svojom živote.

Ako sa chrániť pred fintami realitných kancelárií  

Prečo pán Ján naletel finte realitného makléra? V prvom rade, niektoré realitné kancelárie sa spoliehajú na to, že ľudia nečítajú zmluvy do detailu. Niekoľko stranové zmluvy iba prebehnú očami a podpíšu. Zároveň využijú aj nádej predávajúceho, ktorému podstrčia takúto zmluvu s tým, že majú reálneho kupca. Ten je však iba fiktívnou postavou v dobre zabehnutej hre realitných kancelárií. Otázkou je, ako sa nedať nachytať.

Odpovedí môže byť viacero: čítaním zmlúv do detailu, prediskutovaním zmluvy s odborníkom, či vyhnutím sa predaja nehnuteľnosti cez realitnú kanceláriu.

V súčasnosti nepotrebujete realitného makléra na to, aby ste predali nehnuteľnosť. U nás ponúkame inzerovanie na najväčších realitných portáloch na Slovensku a získanie reálneho záujemcu bez zbytočných komplikácií.